Reuniunea Comisiei ONU pentru Populatie si Dezvoltare s-a incheiat favorabil sustinatorilor “dreptului la viata”. Documentul final al reuniunii NU include termeni care sa promoveze avortul ca “drept”

Ultima zi a reuniunii Comisiei ONU pentru Populatie si Dezvoltare de la New York [vezi relatarea anterioara] a fost marcata de disputa asupra limbajului Rezolutiei – documentul final, oficial, care reflecta lucrarile Comisiei, relateaza corespondentul Institutului Catolic pentru Familie (C-FAM). Indelung negociata a fost partea care include “drepturile sexuale si reproductive”, expresie pe care lobby-ul international pro-avort format din organizatii neguvernamentale, comisii oficiale ale ONU si majoritatea guvernelor “tarilor civilizate” o interpreteaza si folosesc pentru a promova avortul sau mai exact, “accesul la avort legal si sigur ca drept al omului” [1].

Delegatul Iranului a protestat insa pe motiv ca acesti termeni nu au fost niciodata inclusi in nici un document negociat la/de ONU. Iranul a insistat ca termenii raman “problematici” pentru un important numar de delegatii si a solicitat Comisiei sa revina la expresiile negociate si incluse in Programul de actiune al Conferintei Internationale pentru Populatie si Dezvoltare de la Cairo, reuniune istorica desfasurata in 1994. Prin limbajul folosit, documentul amintit, adoptat la vremea aceea prin consens, nu poate fi folosit pentru promovarea avortului.

In incercarea de a obtine un consens, presedinta reuniunii, delegata Mexicului, a suspendat sedinta pentru 20 de minute. La reluare, a anuntat ca propunerea a fost acceptata si ca termenii “drepturi sexuale si reproductive” vor fi eliminati din textul final al rezolutiei.

Cateva delegatii nationale au mers mai departe si au luat pozitii explicite pentru a se asigura ca avortul nu va fi mentionat in rezolutie si ca sa reitereze ca acest document “nu va crea nici un drept nou” . Peru, Polonia, Irlanda, Chile, Vaticanul si Malta au luat o pozitie ferma cerand ca si celelalte expresii, care raman in Rezolutie, precum “servicii de sanatate reproductiva” sau “sanatate sexuala si reproductiva” nu vor fi interpretate in nici un mod pentru a “sustine, incuraja sau promova” avortul.

Totodata, “dreptul universal la obiectia de constiinta” nu va putea fi in nici un fel contestat sau anulat, garantandu-se astfel ca documentul nu va incuraja in nici un fel hartuiea sau sanctionarea personalului medical care refuza sa faca sau sa participe la proceduri abortive.

De partea cealalta, reprezentantul Norvegiei sia exprimat regretul ca termenii “drepturi sexuale si reproductive” nu sunt inclusi in document si a subliniat ca tara sa asigura accesul liber la avort practic fara efecte negative pentru femei.

Urmatoarea intalnire a Comisiei ONU pentru Populatie si Dezvoltare va avea loc in aprilie 2010. ( http://ro.Altermedia.info )


Nota:
[1] Termenul a fost folosit intr-o rezolutie non-obligatorie a Consiliului Europei din aprilie 2008.Vezi aici stirea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: