activități/proiecte

1413 82561 4Vino alături de noi la

PROGRAM  EDUCATIV 2012-2013

CAMPANIA  de  informare si documentare „VREAU SA AFLU”

-in liceu

 

Parteneri:

v Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Arges

v Asociatia “Pro Vita Sf. Brancoveanu” filiala Pitesti

 

Coordonatori proiect:

– Domnul Toma Radu Denis, membru fondator al Fundatiei „PRO FILIIS” Pitesti si al Asociatiei „Pro Vita – Sfantul Brancoveanu”, filiala Pitesti.

-Dna Doina Damaschin,ISJ Arges,inspector coordonator biologie

Prezentare generală

 

Lansată în 2007 de către Asociaţia ProVita– filiala Bucureşti, Campania” Vreau să aflu” a devenit un program naţional desfăşurat în şcoli generale şi licee, cu sprijinul  respectivelor unităţi de învăţământ, al Inspectoratelor şcolare, al Bisericii, iar la Botoşani şi cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoşani, care a finanţat în proporţie de 78% desfăşurarea proiectului în 10 unităţi şcolare. Asociaţiei ProVita i s-au alăturat numeroase alte organizaţii : Asociaţia Social Culturală „Spirit Românesc”, ASCOR, ATOR, Scoala Brâncovenească- Constanţa, Fundaţia Sf Martiri Brâncoveni, Fundaţia Arsenie Boca- Arad şi Bucureşti, etc.

Voluntarii care îşi dedică timpul şi energia acestui proiect sunt, în marea lor majoritate, cadre didactice, dar şi persoane de alte profesiuni ( medici, jurişti, economişti, ingineri, psihologi, psiho-pedagogi ).

Argument

In această perioadă, plină de nesiguranţă şi de dificultăţi, şcoala se confruntă cu noi şi grave probleme. Pe lângă creşterea fără precedent a violenţei fizice şi verbale în şcoli, consumul de alcool şi droguri, fumatul de la vârste tot mai mici, se constată  amplificarea fenomenului de promiscuitate care are drept consecinţă o explozie a bolilor cu transmitere sexuală precum şi a numărului de avorturi la adolescente. Scăderea vârstei de instalare a pubertăţii şi contextul social actual au dus la creşterea numărului de adolescente care îşi încep viaţa sexuală de la 13-14 ani, iar societatea şi familia preferă, de multe ori, să adopte o atitudine de negare a acestui fenomen.

La nivel social putem constata două aspecte datorită cărora Campania « Vreau să aflu » a devenit o necesitate:  

1- Iarna demografică

Prof. Vasile Gheţău, de la Universitatea Bucureşti, directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române, în studiul– “Declinul demografic şi viitorul populaţiei României”, atrage atenţia asupra faptului că anul 2010 a marcat prăbuşirea demografică a României deoarece, pentru prima dată, sporul natural a fost negativ pe tot parcursul anului. In fiecare an din ultimii 20 de ani scăderea naturală a fost de 40.000. In 2010 a fost de 50.000. Populaţia activă a României  este constituită în prezent, preponderent, din persoane născute până în 1967-1970. Ieşirea la pensie a acesei generaţii va avea drept consecinţă imediată creşterea uriaşă a taxelor pentru populaţia rămasă activă, datorită scăderii drastice a numărului de contribuabili.O ţară intrată în iarna demografică intră în imposibilitatea de a se susţine financiar. Serviciile sociale şi economia de piaţă intră în declin, consecinţa fiind lipsa locurilor de muncă. Copiii noştri vor simţi acut şi dureros consecinţele iernii demografice.

O singură etnie în România înregistrează spor natural constant pozitiv după 1989 ( ca şi înainte de acest moment) şi, dacă nu se schimbă nimic, după aprecierile profesorului Gheţău, această etnie va tinde să devină dominantă în urmatoarele trei decenii, cu toate consecinţele pe care această situaţie le-ar determina.

Majoritatea referirilor la scăderea natalităţii motivează acest fenomen prin cauze economice, prin nesiguranţa zilei de mâine. Cu toate acestea, constatăm cănatalitatea după 1990 este mai mică decît natalitatea din timpul războiului, când bărbaţii plecau pe front şi în ţară era foamete; este mai mică şi decât natalitatea din primii ani de după război, ani marcaţi de secetă şi de foamete. In 1947, an cu excedent minim de populaţie, s-au înregistrat, totuşi, cu 50.000 mai multe naşteri decât în 1997.

Se constată, de asemenea, că în 2010 s-au înregistrat cu 13% mai puţine căsătorii decât în anul precedent,  iar vârsta medie a soţilor a crescut la 31 de ani pentru bărbaţi şi 28 de ani pentru femei. A crescut semnificativ şi numărul divorţurilor faţă de anul precedent.

O experienţă din care putem trage nişte concluzii, are Rusia, a cărei populaţie scade cu 700.000 de oameni pe an, ceea ce are drept consecinţă prăbuşirea economiei. Rusia a încercat o măsură de redresare care constă, practic, în a-şi plăti populaţia pentru a avea copii, acordând sume substanţiale şi diverse facilităţi pentru fiecare copil născut . Surprinzător, s-a constatat că aceste măsuri nu funcţionează.

 

Ce ne spun aceste date? Ne spun că trebuie să căutăm cauzele scăderii natalităţii în altă parte şi anume în grava criză în care se află instituţia familiei.  Cum s-a ajuns aici?

S-a ajuns prin diminuarea continuă a valorii familiei tradiţionale. Despărţirea sexualităţii de procreaţie în percepţia publică a dus la perturbarea funcţiei reproductive a familiei prin cristalizarea imaginii copilului ca duşman. Copilul a devenit fenomenul nedorit care însoţeşte sexul. Ca urmare, s-a promovat folosirea contraceptivelor pe scară largă, fără o informare corectă, obiectivă,despre rusinea folosirii lor, despre efectele secundare,atunci cand sunt folosite şi consecinţele pe termen lung. Atunci când, în ciuda contraceptivelor apare copilul ( acest „fenomen asociat sexului”), s-a ajuns să pară normal ca el să fie îndepărtat prin avort. In plus, concubinajul este mai mult ca oricând acceptat ca modalitate normală de convieţuire, care, în general, exclude  naşterea de copii. De asemenea, s-a  promovat constant ideea că oricine se opune avortului este sub influenţa unor idei religioase retrograde şi că persoanele  favorabile avortului sunt deschise la minte şi progresiste. Avortul a fost promovat ca un „ drept” al femeii, o formă de manifestare a dreptului asupra propriului corp, trecându-se cu vederea, în mod voit, faptul că aici nu este vorba numai de propriul corp, ci şi de viaţa altcuiva.

Urmarea celor menţionate mai sus este aceea că tinerii nu mai sunt motivaţi de ideea de căsătorie, care implică responsabilităţi, în schimb, li se induce pe toate canalele ideea că satisfacţia sexuală este singurul lucru care merită să-i intereseze. Iar aceasta se află la îndemână şi în afara contextului căsătoriei. Aceast lucru determină un tip de comportament care generează cea de a doua problemă  majoră :

2- Naşterile şi avortul la adolescente

Acestea reprezintă o problemă nu doar a adolescentelor, ci şi a întregii societăţi, prin consecinţele care pot fi, pe termen lung, ireversibile. Pentru înlocuirea populaţiei şi menţinerea ei constantă ca număr, este nevoie ca în fiecare familie să se nască, în medie, 2,1 copii. În România se nasc doar 1,3 de familie.  O circumstanţă agravantă este faptul că 13% din aceste naşteri au loc într-un cadru nepotrivit. Sunt naşteri la adolescente, în afara căsătoriei, ceea ce determină alte consecinţe negative în lanţ.

Din raportul pe 2010 al Societăţii de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală  reiese că în România se înregistrează anual peste 28.000 de naşteri la adolescente între 15 şi 19 ani,  plus în jur de 550 de naşteri la fete cu vârste până în 15 ani. Este vorba, deci, despre tinere care nu sunt pregătite să susţină financiar o familie şi au ele însele nevoie să fie susţinute financiar. Alte aproximativ 18.000 adolescente care rămân însarcinate recurg, anual, la avort, ceea ce reprezintă 11% din totalul avorturilor. Aceste cifre ne situează pe locul 1 în Europa ca număr de naşteri şi avorturi la adolescente, raportat la populaţie. Statistic se constată că foarte multe dintre tinerele care au născut un copil în afara căsătoriei nu se vor căsători şi nu vor naşte al doilea copil.

Importanţa castităţii premaritale este pusă în evidenţă şi de alte două constatări  :

1- Multe dintre tinerele care au avut la adolescenţă experienta avortului ( uneori repetat ) vor suferi ulterior consecinţa imposibilităţii de a mai avea copii. In afara acestei cauze, conform datelor medicale existente, în multe alte situaţii sterilitatea este  consecinţa uneia dintre bolile cu transmitere sexuala (chlamydia), foarte frecventă la tineri şi asimptomatică.

2-Tot statistic se constată că 56% dintre tinerii care divorţează după 4 ani de căsătorie sunt cei care au avut două sau mai multe relaţii premaritale.

In privinţa bolilor cu transmitere sexuală: conform datelor de la Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România, din cadrul Institutului de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş“, la 1 decembrie 2010 se înregistrau 16.522 de cazuri cumulative HIV/SIDA, în tratament. Medicii estimează că numărul real de cazuri, (incluzând cazurile nedeclarate/neînregistrate)  este cu mult mai mare. Calea dominantă de transmitere a infecţiei la adulţii seropozitivi aflaţi în evidenţă nu mai este transfuzia, ca în urmă cu 20 de ani, ci contactul sexual ocazional; 40% dintre seropozitivii români au vârste intre 18 si 35 de ani. Grupele de vârstă cu cel mai mare numar de cazuri noi sunt: 15-19 ani şi 20- 24 de ani. Numărul românilor diagnosticaţi cu HIV a crescut cu 30% în ultimii 3 ani, în primul rând datorită mitului  « sexului protejat », care promovează, de fapt, sexul ocazional.

Există, în acest sens, o experienţă relevantă la nivelul unei ţări întregi : Uganda a redus procentul celor infectaţi cu HIV de la 18% la 5%, printr-o campanie naţională anti-SIDA începută în 1980, campanie bazată pe apelul la abstinenţă premaritală şi fidelitate conjugală. In momentul în care a renunţat la această strategie şi a recurs la distribuirea de prezervative, după cum prevedeau programele internaţionale anti-SIDA  în care Uganda a fost inclusă, numărul de cazuri a crescut din nou, în doar căţiva ani, până la nivelul anterior primei campanii.

Un adevăr ştiinţific

 

Mişcarea pro-avort a promovat agresiv ideea că momentul în care începe viaţa este o problemă teologică, morală sau filosofică – orice, numai una ştiinţifică nu. Dar ştiinţa a stabilit prin metode moderne de cercetare, că, indubitabil, viaţa umană începe odată cu concepţia. A nega această certitudine a biologiei nu înseamnă respingerea unor învăţături morale sau religioase, ci reflectă lipsa unor cunoştinţe de bază despre genetica umană. Dacă un adevăr ştiinţific este susţinut şi de o religie, aceasta nu îl face să înceteze a mai fi un adevăr ştiinţific.

Problema natalităţii poate fi abordată din două perspective :

1- Intreaga viziune provita se bazează pe valoarea acordată vieţii umane în sine, de la începutul şi până la finalul său, deci între concepţie şi moartea naturală, ca expresie a originii divine a acesteia şi nu motivată de interese economice sau geo-strategice. Această abordare nu trebuie confundată cu politica pro-natalistă a lui Nicolae Ceauşescu , pentru că cele două nu au nici o legatură. Este, însă, evident că respectul pentru viaţa copilului nenăscut nu poate fi decât benefic, atenuând criza demografică şi socială.

2- A doua abordare este una pragmatică, bazată pe înţelegerea faptului că viaţa umană trebuie protejată deoarece acesta este singurul mijloc de stopare a declinului demografic. Această viziune nu protejează viaţa umană ca valoare în sine, cauza fiind subordonată unor ţeluri cu implicaţii social-economice precise, dar o protejează.

Indiferent din care perspectivă ar fi analizată problema natalităţii, se constată două aspecte:

1- In privinţa avortului s-a produs o desensibilizare progresivă a populaţiei prin acelaşi mecanism psihologic care acţionează ( de ex ) în cazul amatorilor de filme horror care, în timp, nu mai sunt impresionaţi de violenţă, ori de vederea unor suferinţe extreme. Ca urmare, societatea românească în ansamblul său a transformat avortul într-un act banal, benign şi foarte accesibil.

2- Al doilea aspect este legat de soluţia pentru redresarea situaţiei demografice. Criza demografică are o singră soluţie: consolidarea familiei, revenirea la valorile tradiţio-nale, deoarece familiile sunt singura sursă de capital uman, moral şi social.

Scopul programului

Campania „Vreau să aflu” are drept scop formarea  unei perspective responsabile faţă de valorile familie crestine,dragoste,atitudine impotriva contraceptiei si avortului,relattiilor sexuale( percepute de mulţi tineri ca fiind ”distracţie”, nu „ procreaţie”) şi sprijinirea dezvoltării personale prin construirea unor principii demne şi coerente despre sexualitate, familie, procreare, viaţă în general, valori morale şi sociale. S-a dovedit că simpla informare despre corpul uman şi funcţiile sale fiziologice nu este suficientă,  cea mai eficientă strategie pentru prevenirea avortului, fiind educaţia morală şi etică, alături de informarea corectă despre ce înseamnă avortul şi care sunt consecinţele lui.

Obiective generale:

 

 • Prevenirea avortului si contraceptiei ;
 • prevenirea comportamentelor riscante pentru sănătatea tinerilor, care au drept consecinţe : promiscuitatea,  bolile cu transmitere sexuală şi sarcina la adolescente;
 • dezvoltarea personalităţii tinerilor prin autocunoaştere, autocontrol, cultivarea valorilor;
 • dezvoltarea capacităţii de luare a unei decizii în mod informat şi responsabil în ceea ce priveşte comportamentul sexual;
 • dezvoltarea capacităţii de analiză în situaţii de criză;
 • promovarea castităţii pre-maritale şi a fidelităţii conjugale;

Grupul ţintă

Adolescenţi şi tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 19 ani, de ambele sexe, înscrişi într-o unitate de învăţământ ( gimnazial şi liceal ).

Locul şi modul de desfăşurare

Şcoli generale şi licee din judetul Arges, în timpul orelor de dirigenţie/religie, sau în afara orelor de curs, prin prezentări de subiecte ca:

 • adolescenţa – decizii şi valori; analiza şi interpretarea cu discernământ a informaţiilor din mass – media ; informarea tinerilor despre riscurile comportamentului libertin şi iresponsabil,  promovat prin mass media
 • rolul reclamelor şi al pornografiei în sexualizarea prematură a tinerilor şi distorsionarea imaginii fireşti a sexualităţii umane
 • sarcina în adolescenţă, dezvoltarea intrauterină a copilului de la concepţie până la naştere
 • avortul – implicaţii medicale şi psihosociale, imediate şi pe termen lung
 • bolile cu transmitere sexuală
 • abstinenţa – ridicolă şi demodată, sau  o opţiune viabilă ?
 • mitul “contactului sexual fără riscuri”
 • informarea tinerilor despre posibilităţile de gestionare a vieţii intime în cadrul familiei
 • credinta in Dumnezeu si valorile sanatoase ale tanarului contemporan

Abordarea tematicilor se face din perspectivă ştiinţifică şi pedagogică, într-o manieră incitantă, care exclude impresia de “predică moralizatoare”, ţinându-se cont de particularităţile de vârstă şi de etapa de dezvoltare în care se află elevii din punct de vedere psiho-emoţional.

Se poate pune întrebarea : ”care sunt şansele de succes ale unei campanii care spune adevărul despre avort şi promovează beneficiile castităţii premaritale în condiţiile secolului XXI ? “.

 Feedback-ul obţinut prin chestionarele aplicate după desfăşurarea fiecăruia din cele 5 module este unul pozitiv. In majoritate covârşitoare elevii consideră că această campanie ”le deschide ochii într-o manieră directă asupra unor lucruri despre care nu au informaţii oneste din alte surse”.

Acţiuni  internaţionale

Prezentul demers se înscrie şi într-un efort al comunităţii internaţionale de a atrage atenţia asupra tendinţelor demografice negative la nivel european, care pot duce la dispariţia de popoare întregi, la dispariţia de culturi şi civilizaţii unice, deoarece, conform estimărilor experţilor în demografie, în următoarele  trei decenii, rata natalităţii va coborî sub nivelul de înlocuire.

In zilele de 29 şi 30 iunie 2011 a avut loc „Summit-ului demografic de la Moscova: Familia şi viitorul umanităţii”, organizat de Congresul Mondial al Familiilor. La încheierea lucrărilor acestui forum, reprezentanţii celor 65 de state participante au formulat o declaraţie în care cer guvernelor tuturor naţiunilor şi instituţiilor internaţionale să dezvolte politici demografice şi planuri de acţiune care vizează protejarea vieţii umane de la concepţie până la moartea naturală , creşterea natalităţii, consolidarea familiei şi a căsătoriei, înainte ca urmările iernii demografice să devină ireversibile.

 

Perioada de desfăşurare:

Anul scolar 2011- 2012. Programul se va desfasura in functie de organizarea fiecarei  institutii de invatamant cu care se va semna un protocol de colaborare.

Resurse umane:

-Profesori,asistenti,psihologi,medici etc.,voluntari ai ProVita Pitesti

Resurse materiale:

–         Pliante si materiale informative audio-video,text despre avort, contracepţie, viaţă sexuală,

–         Prezentari de materiale informative referitoare la manipularea mediatica prin pornografie,iluzie si realitate in orientarea adolescentilor

–         Postere, afise de profil,

–         CD-uri,text pe temele selectate in vederea prezentarii .

–         Materiale informative despre consumul de droguri si etnobotanice,

Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Arges

Director-Dl

……………………………………………….

Fundatia Crestina “Pro Filiis” Pitesti in colaborare cu 

Asociatia “Pro Vita- Sf. Brancoveanu” filiala Pitesti

Membru Fondator – Dl

 

…………………………………..

 

 

Campania Vreau să aflu

detalii :http://www.vreausaaflu.ro/camp/?p=12

Pe data de 28 septembrie am dat curs invitaţiei celor de la Provita Piteşti de a participa împreună la o acţiune de stradă.

Evenimentul s-a desfăşurat în Piaţa Milea, unde cu ajutorul celor de la primărie ne-au fost puse la dispoziţie două corturi, o scenă şi instalaţia de sonorizare. S-a discutat problema avortului, din punct de vedere medical şi religios, s-au prezentat mici spectacole organizate de Salvaţi Copiii, Palatul Copiilor Piteşti, Şcoala nr 19, Centrul Familial Găvana, Fundaţia Sf. Grigore Palama, şi o lungă serie de invitaţi.

Evenimentul a adunat o mulţime de oameni în piaţă, şi o bună parte din ei au trecut şi prin dreptul colţului de informare pe care l-am pregatit. Ca şi de 1 iunie, am organizat un mic concurs de desen, am împărţit baloane, pliante şi informaţii.

Articol publicat inițial pe http://www.vreausaaflu.ro/camp/?p=12

Reclame

One Response to activități/proiecte

 1. G spune:

  Felicitari ! Sunt necesare si alte actiuni similare !
  Doamne ajuta !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: